funkcjonalna kuchnia
Meble kuchenne

Jak zorganizować kuchnię dla maksymalnej efektywności

Kuchnia jest jednym z najczęściej używanych pomieszczeń w domu. Robisz w niej śniadanie, lunch, obiad i kolację, więc dlaczego nie zorganizować swojej przestrzeni w skuteczny sposób? Zaktualizuj system organizacji zgodnie z poniższymi wskazówkami i pozbądź się wszystkich niepotrzebnych rzeczy.

Uszanuj trójkąt funkcjonalny

W większości dobrze zaprojektowanych kuchni jest coś, co specjaliści określają jako trójkąt. Jest to kształt przestrzeni pomiędzy trzema głównymi stanowiskami pracy kuchni (umywalka, lodówka i kuchenka). Spójrz na kuchnię i może być zaskoczony, że umiejscowienie umywalki, kuchenki i lodówki sprawi, że powstanie trójkąt. Idealny trójkąt nie powinien mieć zbyt daleko od siebie umiejscowionych elementów (trzeba robić zbyt wiele czynności, aby wykonać zadanie) lub zbyt blisko siebie (przestrzeń na wykonanie zadań będzie ciasna). Choć nie można zmienić układu kuchni, możesz uszanować i uznać ten trójkąt i wykorzystać go na swoją korzyść. Przechowuj garnki i patelnie, które można używać na piecu obok kuchenki. Utrzymuj ręczniki kuchenne, które będziesz używać w umywalce w szufladzie obok umywalki. Tym sposobem możesz zmienić miejsce przechowywania kilku ważnych elementów, które będą usprawniały Twoją pracę w kuchni.

trójkąt roboczy w kuchni
Trójkąt roboczy / funkcjonalny w kuchni

Pomyśl o układzie kuchni jako pięciu różnych strefach. Każda strefa to inny obszar, w którym wykonywane jest określone zadanie. Jest

  1. strefa zmywania,
  2. strefa przygotowania posiłków,
  3. strefa gotowania,
  4. strefa jadalna,
  5. oraz strefa niejadalna.

Wszystko w Twojej kuchni należy sklasyfikować w strefie i przechowywać w (lub jak najbliżej) tej strefie. Zmywarka i umywalka znajdują się w strefie czyszczenia, dlatego należy przechowywać codzienne naczynia często używane w szafce do zmywarki. Strefa przygotowania powinna zawierać niezbędne elementy do przygotowania: miski mieszania, deski do krojenia, bloki noży, itp. Spożywcze produkty trafiają do strefy jadalnej, a naczynia, wyroby ze szkła powinny znajdować się w strefie, w której nie jest spożywane jedzenie.

trójkąt roboczy w kuchni

Zobacz pomysły na aranżacje kuchni z jadalnią.

Może to być zbędne, ale jest to pomocne przypomnienie: elementy, które często używasz, powinny znajdować się z przodu szafek lub szafki, która jest najbardziej dostępna. Przesuń drobniejsze rzeczy z tyłu szafek lub szafek, które są wyższe i wymagają stołka do osiągnięcia. Dotyczy to wszystkiego! Codzienne talerze i szklanki powinny być łatwe do wyjęcia i używania. Szkoło specjalne, takie jak kieliszki do wina czy szampana i talerze służące do przenoszenia, mogą być przenoszone do miejsca, które jest trudniejsze do sięgnięcia. Sól, pieprz i oliwa z oliwek powinny znajdować się z przodu półki, która znajduje się w doskonałym miejscu w strefie przygotowywania. Jeśli pieczesz dużo, trzymaj mąkę i cukier z przodu szafy a inne elementy, takie jak syrop kukurydziany, proszek kakaowy i melasy w pobliżu pleców szafki.

Niektóre kuchnie są od początku przygotowane niezbyt funkcjonalnie. Być może rozwiązaniem będzie zakup nowej kuchni na wymiar? Jeżeli trudno będzie stworzyć odpowiednie strefy w Twojej kuchni, pomyśl o tym i skonsultuj się z ekspertami, np. Studio kuchenne Vena.

Myśl wertykalnie

Jeśli masz małą kuchnię, żaden obszar nie powinien być poza jej granicami. Spójrz w stronę sufitu. Trzymaj mniej potrzebne przedmioty i gadżety kulinarne wyżej. Oczywiście, może być potrzebna drabinka, aby się dostać do trudno dostępnych miejsc, ale codziennie nie potrzebujesz tych przedmiotów – z pewnością. Możesz potrzebować ich raz w miesiącu. Trzymaj drogie kieliszki do wina, drobną porcelanę, wazony, durszlaki i ciastka wysoko w szafkach. Zastosuj tę samą technikę w spiżarni. Jeśli pijesz herbatę tylko kiedy zachorujesz, zachowaj herbatę na górnej półce. Adekwatnie do tego przykładu należy postępować z innymi produktami spożywczymi.

funkcjonalna kuchnia

You may also like...